Автор: Питър Ван Бюрен, theamericanconservative.com Следвайте Гласове в ТелеграмВойна като никоя другаДжо

...
Автор: Питър Ван Бюрен, theamericanconservative.com Следвайте Гласове в ТелеграмВойна като никоя другаДжо
Коментари Харесай

Доктрината Байдън – цинично усилие да се осребри кръвта на друг народ

Автор: Питър Ван Бюрен, theamericanconservative.com Следвайте " Гласове " в Телеграм

Война като никоя друга

Джо Байдън сътвори за Съединени американски щати война като никоя друга – таква, в която другите умират, а Съединените щати просто седят и заплащат сметки в голям размер. Никакви опити посредством дипломация не бяха направени от американците, а дипломатическите старания на други, като китайците, бяха отхвърлени като злоумишлен опит за продобиване на въздействие в района (по сходен метод беше отхвърлена дипломатическата работа на Китай в Йеменската война). Байдън е на път да реализира положението на непрекъсната война, разказано в края на „ 1984 “, като подлага на риск единствено шепа американски животи. Той е научил уроците от Студената война и към този момент ги ползва в деяние. Можем ли към този момент да назовем това доктрината „ Байдън “?

Стратегията на Байдън е задоволително ясна след повече от една година на спора. Това, което той изпраща на Украйна, скочи от каски и униформи до Ф-16 единствено за петнайсет месеца и няма признаци за прекъсване. Проблемът е, че американското оръжие в никакъв случай не е задоволително за победа, само че е постоянно „ тъкмо “, с цел да разреши борбата да продължи до идващия рунд. Ако украинците мислят, че са изработили американците за оръжията, по-добре да ревизират кой в реалност заплаща всичко с кръв.

Путин от своя страна играе тази игра, внимавайки да не приложи нещо прекомерно мощно, като да вземем за пример стратегически бомбардировачи, с което да разстрои салдото и да даде на Байдън шанса да се намеси непосредствено във войната: можем да чуем старчето Джо Байдън по какъв начин изяснява по малкия екран, че са нужни американски въздушни удари, с цел да бъде предотвратен геноцид – извинението за интервенция, което е научил стоешком до коляното на Обама. Украйна ще разбере, че даже и с обещаните Ф-16, няма по какъв начин задоволително бързо да разполага с готови за ръководството им водачи (минималното подготвително време е 18-24 месеца) и ще стартира да моли Съединените щати да послужат като нейна въздушна мощ. Именно това предвещава актуалната ескалация: въздушна мощ.

На този стадий се счита, че самолетите евентуално ще бъдат основани в Полша и Румъния, което допуска, че НАТО ще поеме висококвалифицираните задания (и разходи) по поддръжката и ремонта им. Остава неразбираема ролята на НАТО в нужното презареждане с гориво във въздуха, с цел да може самолетите да се задържат дълготрайно над бойното поле. Ф-16ките настрани – бонус към всички тези оръжейни дарове е, че голямото голям брой от тях досега са „ президентски съкращения “. Това значи, че Съединени американски щати изпращат използвани или остарели оръжия на Украйна, след което Пентагонът може да употребява утвърдени от Конгреса средства, с цел да попълни запасите си, купувайки нови оръжия. Иронията, че бойни машини, които преди време бяха в Ирак при президента Обама, в този момент се рециклират на бойното поле в Украйна при неговия някогашен вицепрезидент, не може да бъде пропусната.

Стратегията на Съединени американски щати наподобява се основава на злокобното тъждество – две страни, подредени в полето и стрелящи една по друга, до момента в който едната от тях не се откаже за деня. Същата тактика се е разигравала в 1865 година и в 1914 година, само че новият фактор е, че през днешния ден тези армии се срещат в полетата с артилерия HIMARS от 21 век, автомати и други принадлежности за ликвидиране, които са надалеч по-ефективни от мускетите или даже от пушките Gatling. Те са еднократни и безусловно сдъвкват мъжете – въпреки и не американските. На въпроса какъв брой още украински мъже би трябвало да загинат Байдън отговори персонално – „ евентуално всичките “. В противоположен случай ще се наложи цинично да решим, че Байдън просто може да си купи успеха.

Всичко до този миг беше сюжет от Студената война. Бой до последния афганистанец беше тактика, желана по времето на Съветския съюз в Афганистан през 1980-те години. Различното в този момент е мащабът – откогато Русия нахлу в Украйна Съединени американски щати изпратиха над 40 милиарда $ военна помощ в поддръжка на военните старания на Киев – най-големият трансфер на оръжие в историята на Съединени американски щати, който няма признаци да спре. Само един Ф-16 коства към 350 милиона $ за брой, в случай че е платен с оръжието, екип за поддръжка и комплекти с аварийни елементи.

Въпреки приликите със тактика 101 от Студената война, през миналите години бяха извлечени и някои поучения. Един от неуспехите на Америка от Студената война и от Войната против тероризма беше потреблението на марионетни държавни управления, които значително бяха наложени или поддържани с американски пари и мускули. И тъй като тези държавни управления нямаха поддръжката на хората (виж Виетнам, Ирак и Афганистан) тяхната жизненост не беше по-голяма от тази на плодова муха. Украйна е друга. Марионетното държавно управление е подчинено на Съединени американски щати за самото си оцеляване, само че към този момент повече или по-малко е подкрепяно и от народа.

Другият теоретичен урок има връзка с построяването на страната, или възобновяване, или реконструкцията – както и да бъдат наречени големите следвоенни разноски на този спор. Без повече директни държавни старания, както във Виетнам, Афганистан и Ирак. Този път ще бъде напълно частно дружество. „ Очевидно е, че американският бизнес може да стане локомотивът, който още един път ще задвижи световния стопански напредък “, сподели президентът Зеленски, хвалейки Блек Рок, Дж.П. Морган и Голдман Сакс. Други „ към този момент станаха част от нашия украински път “, сподели той.

Украинската комерсиална камара назова страната „ най-голямата строителна площадка в света “. The New York Times повтори едно предугаждане, съгласно което разноските за възобновяване ще бъдат 750 милиарда $. „ Възстановяването на Украйна ще бъде златна тресчица... Русия продължава офанзивата си, влизайки във втората година от войната, само че зашеметяващата задача за възобновяване е към този момент налице. Стотици хиляди домове, учебни заведения, лечебни заведения и заводи бяха разрушени, наред с сериозно значими енергийни уреди и километри пътища, железопътни линии и пристанища. Дълбоката човешка покруса неизбежно е и голяма икономическа опция. “, сподели още Times. По-рано тази година Дж. П. Морган и Зеленски подписаха меморандум за съгласие, предусещащ Морган да асистира на Украйна за възобновяване ѝ.

Може би и тези огромни американски компании са научили уроците от Ирак и Афганистан. Голяма част от милиардните разноски бяха изхарчени в задънени улици, а друга изтече в канала поради корупция. Но триумф или неуспех, подизпълнителите постоянно си получават парите в нашите войни против тероризма. С това мислено повече от 300 компании от 22 страни се включиха в ревюто и конференцията „ Възстановяване на Украйна “ във Варшава. По време на Световния стопански конгрес в Швейцария, по време на конференцията наречена „ Дом за Украйна в Давос “, имаше даже правостоящи, които желаеха да обсъдят опциите за вложения.

Евентуалната златна тресчица по възобновяване е забавно допълнение към тактиката на Байдън за битка до последния украинец. Колкото повече е унищожено, толкоз повече ще има потребност да се възвръща, което допуска повече пари за американските компании, задоволително умни да изчакат убиването да завърши. Но за какво да чакат? Дронове, оперирани от датска компания, към този момент са картографирали всяка бомбардирана конструкция в региона на Николаев, с оглед потреблението на данните при взимане на решения какви контракти за реорганизация би трябвало да бъдат подписани.

Така че, да сложим малко червило на тази скотщина и да я назовем Доктрината Байдън. Част първа е ограничението на директно присъединяване на Съединени американски щати в бойни дейности, като в същото време се разпалва огъня, на който се пекат други. Част втора е доставянето на голямо количество оръжия, с цел да се обезпечи боят до последния локален човек. Част Трета е превръщането на локалното държавно управление в марионетка, вместо да се основава непопулярно държавно управление отначало. Част Четвърта е превръщането на процеса на реорганизация в център за облага на американските компании. Колко дълго продължава войната и какъв брой души умират – не е част от тактиката.

За Вашингтон е задоволително явен изходът от обстановката в Украйна – дипломатически резултат, който връща картата във типа ѝ отпреди нашествието в 2022 година. Администрацията на Байдън наподобява нахално удовлетворена, че не приканва за дипломатически старания, а вместо това обезкървява руснаците, като че ли това е Афганистан 1980 година, пък въпреки и в сърцето на Европа.

Инфо: theamericanconservative.com

Превод за " Гласове ": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР